Viața după proteza de genunchi: La ce să te aștepți și cum să te adaptezi
Protezele de genunchi sunt dispozitive medicale utilizate pentru înlocuirea articulațiilor genunchiului deteriorate sau afectate grav, proiectate să reproducă mișcarea naturală a genunchiului. Protezele de genunchi fac ca durerile resimțite anterior să dispară și permit recâștigarea funcționalității pierdute a articulației. Operația de protezare a genunchiului reprezintă un pas semnificativ în viața pacienților cu afecțiuni severe ale articulației, iar adaptarea postoperatorie este fundamentală pentru recuperarea completă.
La ce să te aștepți după operație: recuperarea imediată postoperatorie
După operația de protezare a genunchiului, veți fi sfătuit de către medic să începeți mobilizarea membrului cât mai curând posibil. În general, fizioterapia este inițiată în primele 24 de ore postoperatorii, sub supravegherea unui specialist. În primele zile postoperatorii, scopul principal al exercițiilor de fizioterapie este de a preveni rigiditatea articulației și de a îmbunătăți fluxul sanguin pentru a facilita vindecarea.
În mod normal, postoperator există un disconfort la nivelul regiunii operate, cât și o creștere minoră în dimensiuni a genunchiului. Astfel de simptome sunt comune și normale, fiind reacții ale organismului la trauma la care a fost supus. Pentru a ameliora disconfortul sau durerile, medicul vă va prescrie medicamente analgezice. De asemenea, tot pentru controlul durerii și a inflamației, medicul vă poate recomanda aplicarea pe genunchi a unor pungi cu gheață.
Recuperarea pe termen lung
În primele săptămâni după operație, este important să urmați un program fizic adaptat de către medicul fizioterapeut, conceput pentru a îmbunătăți forța musculară, flexibilitatea și funcția generală a genunchiului. Adaptarea la activitățile zilnice se produce treptat, revenirea bruscă la activități fizice intense fiind total contraindicată. Suprasolicitarea articulațiilor, prin efectuarea unor exerciții prea intense, poate afecta semnificativ succesul procedurii.
Pe termen lung, trebuie să fiți conștient de necesitatea monitorizării periodice a protezei de genunchi. Vizitele regulate la medicul ortoped sunt necesare pentru a evalua starea protezei și pentru a detecta eventualele probleme, înainte ca ele să devină grave.
Studiile arată că majoritatea pacienților care au trecut printr-o intervenție de protezare a genunchiului, raportează o îmbunătățire semnificativă a calității vieții. Pacienții cu o proteza la genunchi nu mai prezintă durerile cu care se confruntau anterior, pot să se deplaseze cu ușurință și au capacitatea de a participa la activități sociale și recreative.
Există o alternativă la proteză?
În anumite cazuri, o osteotomie de genunchi poate fi o alternativă viabilă la protezarea totală. Procedura implică realinierea oaselor, pentru a distribui greutatea corporală și a reduce presiunea asupra părților deteriorate ale genunchiului. Osteotomia este adesea recomandată pentru pacienții mai tineri sau pentru cei cu deteriorări localizate ale cartilajului. Recuperarea după osteotomie poate fi mai complexă, dar, pentru unii pacienți, osteotomia poate întârzia sau chiar elimina necesitatea unei proteze de genunchi.