Tratamentul cu implant dentar. Ce trebuie să faci înainte și după inserarea implantului
Tratamentul cu implant dentar, recomandat pentru a restabili funcția și aspectul danturii, în urma pierderii unuia sau a mai multor dinți, poate aduce beneficii semnificative atât estetice, cât și funcționale. Tratamentul în sine presupune plasarea în osul maxilarului sau mandibulei a implantului dentar, care înlocuiește rădăcina dintelui, pe care ulterior va fi fixată o componentă protetică, care va ține locul dintelui.
În ce constă tratamentul?
Tratamentul cu implanturi dentare presupune parcurgerea mai multor etape, fiecare dintre ele cu un rol esențial în obținerea rezultatelor dorite. Inițial, se efectuează o evaluare detaliată a sănătății orale a pacientului, urmată de planificarea și pregătirea pentru inserarea implantului. Procedura presupune plasarea implantului în osul maxilarului sau mandibulei, sub anestezie locală, urmată de o perioada de vindecare în care osul se integrează în jurul implantului. După perioada de recuperare se montează abutmentul și componenta protetică, pentru a înlocui dintele sau dinții lipsă.
În cazul în care se optează pentru un implant dentar rapid efectuat într-o clinica stomatologica Bucuresti sau într-un alt oraș care oferă astfel de servicii, perioada de vindecare poate fi redusă semnificativ. O astfel de abordare implică utilizarea unor tehnici și materiale care facilitează procesul de vindecare și integrare a implantului în os într-un timp mai scurt.
Componente folosite în tratamentul cu implanturi
Tratamentul de implantologie presupune utilizarea implantului propriu-zis, care este un șurub de titan sau aliaj similar, pe care este plasat abutmentul, o structură intermediară ce servește ca și conexiune pentru componenta protetică, cum ar fi o coroană dentară sau o punte, care este montată pe abutment.
Cine poate beneficia de un tratament cu implant dentar?
Implanturile dentare pot fi o opțiune pentru cei care au pierdut unul sau mai mulți dinți din diverse motive, atât de natură traumatică, cât și non-traumatică (precum boli orale). În general, beneficiarii potențiali ai implanturilor dentare sunt persoanele care au o bună sănătate generală și orală și care au suficient țesut osos în zona în care urmează să fie plasat implantul.
Doare implantul dentar?
La fel ca în cazul altor proceduri care par în teorie traumatice, pacienții se întreabă în ce măsură tratamentul cu implanturi dentare produce durere. Așadar, implantul dentar doare?. În general, răspunsul este unul negativ. Procedurile de implantologie sunt, în majoritatea cazurilor, asociate cu un disconfort minim sau inexistent. Deși este normal să existe o ușoară sensibilitate și o tumefiere a zonei asupra cărora a fost efectuată intervenția în zilele imediat următoare procedurii, simptomele pot fi gestionate cu ușurință cu medicamente analgezice.