Actualitate

Te doare piciorul? Iată ce afecțiuni poți avea

Durerea de picior, o potențială cauză de invaliditate, poate afecta persoane de toate vârstele și toate nivelurile de activitate. Durerea de picior este considerat un simptom comun, care poate să apară din multiple motive, de la leziuni sau uzură naturală a articulațiilor și a țesuturilor până la diverse condiții medicale. Pentru a reduce impactul durerilor de picior asupra funcției și mobilității, este imperios necesară identificarea cu precizie a cauzei specifice a durerii și urmarea unui plan de tratament adecvat. Printre cele mai comune afecțiuni care determină dureri de picior se numără entorsa de gleznă, fracturile osoase, neuromul Morton sau afecțiunile inflamatorii.

 

Entorsa gleznei

 

Entorsa gleznei este o leziune frecventă care apare atunci când ligamentele din jurul articulației gleznei sunt întinse sau rupte. O astfel de leziune poate surveni în urma unei mișcări bruște sau a unei căderi și poate fi însoțită de umflături, vânătăi și dificultăți la mers. Tratamentul pentru entorsa acuta a gleznei presupune odihnă, aplicarea gheții la nivel local, compresia și ridicarea piciorului (metoda RICE). În unele cazuri, poate fi recomandată terapia fizică sau utilizarea unor dispozitive de imobilizare, cum ar fi atelele.

 

Nevromul Morton

 

Nevromul lui Morton este o afecțiune care implică tumefierea sau iritarea nervului situat între oasele metatarsiene doi și trei ale piciorului, ce se asociază în general cu o durere de intensități variate în zona plantară de la baza degetelor, care poate radia apoi în degete. Pacienții cu nevrom morton pot necesita tratament chirurgical, pentru reducerea durerii și a disconfortului asociat și implicit pentru îmbunătățirea calității vieții. Intervenția chirurgicală poate fi recomandată atunci când simptomele persistă și nu sunt ameliorate prin metode conservatoare.

 

Fracturi și leziuni osoase

 

Fracturile și leziunile osoase pot surveni ca urmare a traumatismelor acute, cum ar fi căderile sau accidentele sportive, și pot fi însoțite de umflături, vânătăi și dificultăți la mers. Tratamentul depinde de severitatea fracturii sau a leziunii. În unele cazuri, când metodele non-invazive sunt ineficiente, tratamentul presupune intervenții chirurgicale.

 

Boala arterială periferică

 

Boala arterială periferică apare atunci când arterele devin înguste sau sunt blocate de plăci de colesterol și alte depozite grase, ceea ce reduce fluxul de sânge către țesuturile periferice. Principala cauză a bolii arteriale periferice este ateroscleroza, o afecțiune caracterizată prin acumularea plăcilor de aterom pe pereții arteriali. Simptomele bolii arteriale periferice pot include durere, amorțeală, slăbiciune sau senzație de rece la nivelul membrelor afectate.

 

Artrita reumatoidă

 

Artrita reumatoidă este o afecțiune inflamatorie cronică autoimună ce cauzează inflamația și deteriorarea articulațiilor. Artrita reumatoidă poate afecta orice articulație, dar este cel mai frecvent întâlnită la nivelul articulațiilor mici, cum ar fi cele de la nivelul mâinilor și al picioarelor. Simptomele pot varia de la durere, umflături și rigiditate articulară, la oboseală, febră și pierdere în greutate.

Back to top button