Sfaturi de la dentiști pentru o mai bună sănătate orală
Modul în care ne îngrijim dinții și gingiile influențează în mod direct probabilitatea de apariție a unor afecțiuni bucale, cât și a unor afecțiuni generale. Adoptarea unor obiceiuri sănătoase de igienă, care să corespundă recomandărilor generale ale specialiștilor în stomatologie, poate aduce beneficii semnificative pe termen lung atât pentru sănătatea danturii, cât și a organismului în ansamblu.
Acordați atenție alimentelor consumate
Alimentele pe care le consumăm au un impact semnificativ asupra sănătății noastre orale. Anumite alimente, precum fructele și legumele crude, sunt bogate în substanțe nutritive esențiale pentru sănătatea dinților și gingiilor. Pe de altă parte, alimentele bogate în zahăr și carbohidrați rafinați pot contribui la acumularea de placă bacteriană și la apariția afecțiunilor dentare.
Periați dinții în fiecare zi
Igiena orală efectuată la domiciliu este pilonul îngrijirii sănătății bucale. Medicii stomatologi recomandă periajul dentar de două ori pe zi, de preferat dimineața și seara, timp de cel puțin două minute de fiecare dată, folosind o periuță de dinți cu peri moi și o pastă de dinți cu fluor. De asemenea, este importantă utilizarea aței dentare zilnic pentru curățarea spațiilor interdentare, unde periuța de dinți obișnuită nu poate ajunge.
Evitați consumul de alcool și fumatul
Fumatul și consumul excesiv de alcool sunt factori de risc majori pentru sănătatea orală. Ambele obiceiuri pot crește riscul de boala parodontala și implicit de pierdere a dinților. În plus, fumatul duce la îngălbenirea dinților și la apariția petelor inestetice pe suprafața dinților, care pot influența negativ stima de sine a individului. Renunțarea la fumat și reducerea consumului de alcool pot avea beneficii semnificative pentru sănătatea generală a dinților și gingiilor, lucru evidențiat de studii ample.
Vizitați medicul stomatolog în mod regulat
Consultațiile regulate permit identificarea și tratarea în faze incipiente a afecțiunilor bucale, precum și efectuarea unor igienizări profesionale sau a unor detartraje, care pot elimina tartrul acumulat pe suprafața dinților și în spațiile greu accesibile periuței. Potrivit recomandărilor generale, controalele la stomatolog trebuie efectuate la intervale de 6-12 luni sau chiar mai devreme, în funcție de nevoile și condițiile specifice ale fiecărui pacient.
Optați pentru un tratament ortodontic, dacă dinții nu sunt drepți
Tratamentul ortodontic este adesea necesar pentru corectarea problemelor de aliniere a dinților și a mușcăturii. Specialiștii recomandă aparatul dentar invizibil cu gutiere tuturor pacienților interesați nu doar să obțină o poziție adecvată a dinților la finalul tratamentului, ci și să aibă un zâmbet plăcut pe perioada tratamentului ortodontic.