Prostituatele care au schimbat istoria lumii

In timp ce majoritatea oamenilor sunt familiarizati cu figuri istorice proeminente, cum ar fi regele Ludovic al XV-lea, Napoleon Bonaparte si regele Charles al II-lea, se cunosc putine lucruri despre escorte si amantele cu care au impartit patul si, uneori, le-au facut copiii.

Acestea sunt femei care au schimbat istoria, care fost amante de imparati, care au fost iubite si admirate de oamenii din vremea lor si care si-au lasat amprenta asupra societatii. Acestea sunt povestirile celor mai influente dame de companie din toate timpurile.

Veronica Franco

Veronica Franco a fost o femeie fascinanta din perioada Renasterii din Venetia. Pe langa faptul ca a fost prostituata, Franco era educata si a publicat mai multe volume de poezie. Cel mai notabil client al sa a fost Henric al III-lea, rege al Frantei, iar in 1565, a fost listata ca expert intr-un ghid popular venetian pentru prostituate. Spre sfarsitul vietii sale, in 1577, Franco a fost dusa in fata tribunalului sub acuzatia de vrajitorie, dar acuzatiile au fost abandonate. O mare parte din viata ei este necunoscuta, dar cercetatorii cred ca a murit relativ saraca fara sprijin social sau financiar.

Jeanne Bécu

Jeanne Bécu, ultima amanta a regelui francez Ludovic al XV-lea (domnitorul 1715-74). Desi exercita putina influenta politica la tribunalul francez, popularitatea ei a contribuit la declinul prestigiului coroanei la inceputul anilor 1770.

S-a nascut Marie-Jeanne Bécu, fiica nelegitima a parintilor de clasa inferioara. Dupa o educatie de manastire, a fost asistenta la magazin, sub numele de Jeanne Vaubernier, intr-o casa de moda din Paris. Intre timp, ea a devenit amanta lui Jean du Barry, un nobil gangster care a facut o avere ca contractor de razboi. El a introdus-o in societatea inalta pariziana si frumusetea ei a captivat o succesiune de nobili nascuti, inainte ca ea sa-i atraga atentia lui Ludovic al XV-lea in 1768. Ea nu se putea califica drept amanta oficiala, o pozitie vacanta de la moartea lui Madame de Pompadour in 1764, daca nu era casatorita cu un nobil. Prin urmare, du Barry a aranjat o casatorie nominala intre Jeanne si fratele sau, Guillaume du Barry; in aprilie 1769 s-a alaturat curtii Ludovic al XV-lea.

Comtesa s-a alaturat imediat fractiunii care a dus la prabusirea puternicului ministru al afacerilor externe al Louis XV, Ducele de Choiseul, in decembrie 1770; si apoi a sustinut reformele judiciare drastice instituite de prietenul ei, cancelarul René-Nicolas de Maupeou, in 1771. La moartea lui Ludovic al XV-lea (mai 1774) si a aderarii lui Ludovic al XVI-lea, Madame du Barry a fost exilata la o manastire. Condamnata ca si contrarevolutionara de Tribunalul Revolutionar din Paris in decembrie 1793, ea a fost condamnata la ghilotina.

Rehab

Rahab, prostituata, care a ascuns trei spioni evrei trimisi de Iosua pentru a masura apararea cetatii. Apoi i-a ajutat sa scape. In schimb, ei au promis ca atunci cand orasul va fi atacat, Rahab si familia ei vor fi crutati. Rahab la lasat un fir rosu la fereastra ei ca un semnal pentru soldatii israeliti.

Ierihonul a fost prins, zidurile „s-au scufundat”, dar Rahab si familia ei au fost crutati. Multi ar putea sa se gandeasca la Rahab ca la o prostituata; o femeie imorala care a folosit manipularea pentru a scapa de soarta inevitabila a orasului. Savantii biblici o descriu ca pe o femeie de afaceri inteligenta care a folosit abilitati de negociere pentru a-si asigura siguranta. Indiferent de profesia sau intentiile ei, ramane un fapt: Rahab a fost o femeie cu umilinta si credinta incredibila. Si aceastea au fost cheile pentru rascumpararea ei.

Madame Pompadour

Jeanne-Antoine Poisson a fost o Ducesa-Marquisa de Pompadour si Marquise de Menars, mai bine cunoscuta sub numele de Madame de Pompadour. Este amintita de faptul ca a fost o curtezana importanta in timpul domniei lui Ludovic al XV-lea.

A ajuns la Palatul de la Versailles dupa un dans regal de masti, in care Ludovic al XV-lea s-a indragostit de ea. Astfel, ea a devenit amanta si favorita lui timp de cativa ani. Pompadour a promovat foarte mult cultura, a dat de lucru pictorului Boucher si a sustinut proiectul Enciclopediei lui Diderot. Multe dintre progresele culturale se datoreaza in mare parte ei.

Teodora de Bizancio

Ea a fost imparateasa bizantina, sotia lui Iustinian I. In tinerete, a lucrat intr-un bordel din Constantinopol. Intentia ei a fost de a scapa de saracie, dar s-a aflat ca lucreaza intr-o casa de matrimoniale la o varsta frageda. Ea a fost actrita si a facut cateva expozitii in fata scenei, pe langa acordarea anumitor servicii in afara acesteia.

Mai tarziu s-a convertit la crestinism si a abandonat aceasta profesie. L-a intalnit pe printul Iustinian, mostenitor al tronului, cu care s-a casatorit. Teodora, cu puterea pe care o avea acum, a influentat cateva legi in beneficiul prostituatelor.

Messalina

Valeria Messalina a fost a treia sotie a imparatului Claudius, desi ea a fost cel mai cunoscuta pentru promiscuitatea ei in Imperiul Roman. Ea a fost considerata nimfomana si, conform poetului Juvenal, s-a prostituat sub numele de Licisca (femeia-lup). Ea a lansat o provocare prostituatelor din Roma, pentru a vedea cine ar putea fi cu mai multi barbati intr-o singura noapte. La eveniment a participat si Scylla, cea mai faimoasa prostituata din Roma, si se spune ca Messalina a depasit numarul lui Scylla care era de 25. Cuvantul „Messalina” a fost folosit pentru a se referi la o femeie libidinoasa si chiar a devenit folosit ca sinonim pentru prostituata.

Lulu White

A fost o doamna care a condus un bordel in New Orleans in timpul Storyville (un district de prostitutie). Ea s-a distins prin folosirea de bijuterii in exces. In 1906 s-a mutat in California si calatorea intre statul respectiv si Louisiana. Mai tarziu s-a intors la Storyville, pana cand a fost inchisa.

Mahogany Hall a fost numele bordelului sau care avea 5 etaje inaltime si in care erau pana la 40 de prostituate. A fost unul dintre cele mai elegante si mai importante bordeluri ale timpului.

Back to top button