Dragi cititori, acest portal va intra în revizie tehnică în perioada 25/09/2024 - 08/10/2024. În acest interval, nu vom prelua comenzi. Vă mulțumim pentru înțelegere!

Actualitate

Principalele motive pentru care se strica o cutie de viteze

Cu totii stim ca este mult mai eficient sa intretii un mecanism decat sa faci reparatii costisitoare. Probabil acesta este si motivul pentru care trebuie sa stim de ce se strica un mecanism. In acest articol voi prezenta cateva motive pentru care se poate strica o cutia de viteze si ce trebuie sa facem pentru a reduce riscurile de defectiune.

Mecanismul cutiei de viteze este construit dintr-o serie de pinioane care conlucreaza in timpul functionarii acesteia. Pentru protectia pieselor din cutie se utilizeaza ulei care are multiple roluri. De exemplu, lubrifiaza piesele din cutie pentru a reduce frictiunea dintre ele si astfel reduce uzura si temperatura de lucru a acestora.

Uleiul din mecanism, in functie de calitatea acestuia, ofera protectia pieselor pentru o anumita perioada de timp, dupa care isi pierde din calitati si trebuie schimbat.

Cu cat este uleiul din cutie de calitate mai buna, cu atat se poate prelungi durata de viata a pieselor de schimb din mecanism. Daca periodic se schimba uleiul din cutie, asa cum este recomandat si de producatorul acestuia, protectia pieselor poate fi prelungita.

Nici o cutie de viteze nu poate functiona o vesnicie chiar daca utilizam in ea cel mai bun ulei posibil. Asta se intampla pentru ca nu poti reduce uzura pieselor la zero, dar o poti reduce substantial, prelungind durata de viata a cutiei.

Acesta este si motivul pentru care la aparitia oricarui simptom de defectiune a cutiei de viteze, uleiul trebuie verificat si daca este cazul, schimbat.

Un lucru trebuie stiut ca odata cu aparitia simptomelor de defectiune, putem sa ne asteptam deja la unele piese cu uzura. In mod normal, o data cu deschiderea cutiei de viteze, trebuie facuta o verificare amanuntita a pieselor, pentru a le depista pe cele cu uzura.

Orice schimbare de culoare sau zgarietura ne poate instiinta de o posibila defectiune a piesei respective. Chiar daca o piesa nu prezinta uzura mare, in timp aceasta poate crea probleme in mecanismul cutiei.

De exemplu daca observam pete de culoare maronie sau albastre pe suprafata pinionului, in mod sigur piesa respectiva s-a supraincalzit si a aparut efectul de calire. Acest lucru inseamna ca piesa mai mult ca sigur a devenit casabila si sunt mari sanse sa se rupa bucati din ea, daca este supusa la tensiuni mari.

Un alt aspect la care trebuie sa fim atenti, suprafata pinioanelor din cutie sa fie neteda, fara urme de uzura. Chiar daca acestea prezinta doar niste zgarieturi subtiri, ele sunt deja piese care pot cauza defectiuni mecanismului existent.

In mod sigur aceste zgarieturi au aparut dintr-un motiv clar, exista o alta piesa cu probleme in mecanism, piesa care le uzeaza pe celelalte, producandu-se astfel pilitura de fier. Pilitura de fier contamineaza uleiul care la randul lui pierde din proprietati si nu mai poate oferi suficienta protectie pieselor aferente.

Singura modalitate de reparatie este sa scoti aceste piese din mecanism, reducand astfel riscurile de defectiune ale altor piese cu care ele conlucreaza. Prin verificarea si schimbarea periodica a uleiului din cutie, nu numai ca putem prelungi viata pieselor de schimb dar vom reduce si cheltuielile necesare pentru reparatii.

Back to top button