Nu dormi bine noaptea? 5 posibile cauze

Somnul de calitate are numeroase beneficii asupra sănătății, iar dacă a trecut prea mult timp de când nu ai mai avut parte de o noapte cu adevărat odihnitoare, poate ar fi momentul să identifici cauza și să îmbunătățești situația. Iată 5 cauze pentru care s-ar putea să nu dormi bine noaptea!
Nu dormi pe salteaua potrivită
Una dintre cele mai frecvente cauze pentru care oamenii nu dorm bine noaptea este salteaua. Dacă aceasta este veche sau nu este potrivită pentru nevoile tale, va fi destul de greu să ai parte de un somn de calitate. Așa că, fie optezi pentru un topper de pat (deși nu este o soluție viabilă pe termen lung), fie cumperi o nouă saltea de pat cu dimensiunea 120×200, 140×200 sau orice altă dimensiune ai nevoie pentru a te odihni corespunzător.
Lenjeria de pat este din material sintetic
Lenjeriile de pat din material sintetic nu sunt potrivite pentru somn pentru că nu lasă pielea să respire. Dacă te trezești de prea multe ori cu transpiratii nocturne, poate ar fi bine să citești eticheta lenjeriei de pat, să vezi care este compoziția ei. O lenjerie de pat bună, care îți asigură un confort ridicat, este cea din bumbac 100% natural.
Este o temperatură ridicată în dormitor
Specialiștii recomandă ca în dormitor să fie o temperatură cuprinsă între 18 și 22 grade Celsius pentru un somn odihnitor și confortabil. Dacă este prea cald, s-ar putea să transpiri și să nu dormi deloc bine. Este important să ajustezi temperatura în funcție de preferințele personale, atâta timp cât rămâi în intervalul specificat – unii oameni preferă un mediu mai răcoros și se pot odihni foarte bine la 18 grade Celsius, chiar și iarna, în timp ce alții preferă mai mult căldura și se simt confortabil la 21-22 grade Celsius.
Ai stat prea mult cu ochii în telefon înainte de somn
Este indicat să lași telefonul deoparte cu 1-2 ore înainte de somn pentru că lumina albastră a ecranului inhibă producția de melatonină, iar adormirea va fi îngreunată. Înlocuiește acest obicei cu cititul unei cărți și vei vedea cum se va îmbunătăți calitatea somnului.
Ai băut alcool sau cafea înainte de somn
Consumul de alcool și cafea poate afecta negativ calitatea și durata somnului pentru că ambele duc la o frecvență mai mare a trezirilor în timpul nopții și la un somn fragmentat. Rezultatul după un consum de alcool sau cafea cu 3-4 ore înainte de somn este o noapte agitată și o dimineață lipsită de energie. Bea în schimb un ceai din plante și te vei bucura de un somn profund.
Aplică sfaturile de mai sus și bucură-te de cât mai multe nopți liniștite!