Importanța socializării la persoanele în vârstă
Indiferent de vârstă, sex, condiție socială și nu numai, toate persoanele au nevoie să socializeze. Cu atât mai mult cele în vârstă, care sunt chiar mai afectate de singurătate decât noi, ceilalți, ceva mai tineri. Solitudinea le poate afecta atât starea de sănătate psihică, dar și cea fizică, dar credem că nu era nevoie să mai subliniem asta. De altfel, și specialiștii în domeniu au găsit o mulțime de avantaje pe care socializarea le are în rândul celor în vârstă, pe care ți le prezentăm și noi, în rândurile de mai jos.
Risc scăzut de mortalitate
Chiar dacă nu crezi, au fost făcute numeroase cercetări științifice referitor la legătura dintre riscul de mortalitate și lipsa de socializare. Deloc surprinzător, s-a observat că în cazul acelor persoane în vârstă care erau înconjurate de alte persoane – nu numai membrii familiei, starea psihică era mult mai bună și riscul de mortalitate era sensibil mai scăzut. Altfel spus, dacă vrei să îi lungești viața bunicului tău, ai grijă să nu fie niciodată singur.
Depresie! Ce e aia?
Cam așa te-ar putea întreba un bătrân care este încă activ, are mulți prieteni și familia aproape. Pentru că da, există o legătură mare între izolarea socială și depresie. Deși, nu mai era nevoie să spunem și asta, pentru că probabil te-ai convins și singur că avem mare dreptate. Nu degeaba depresia mai este numită și boala singurătății.
Reduce riscul de a suferi de demență
Există multe afecțiuni care sunt mai frecvente în cazul bătrânilor, dar în același timp sunt și multe metodele prin care poți să le ții mai ușor sub control. Demența este o astfel de afecțiune, iar oamenii de știință au observant că socializare îi ajută pe cei în vârstă să nu se confrunte cu această boală. Sau, în cazul în care au apărut primele semne de declin mental, faptul că se află alături de alte persoane, că discută, se implică, ia decizii, îl ajută pe cel drag ție să stopeze sau să încetinească evoluția bolii.
Mai puține probleme cu inima
Spuneam ceva mai sus că există o strânsă legătură între singurătate și declinul fizic al organismului. Am făcut această afirmație deoarece s-a observant că există o legătură între creșterea valorilor tensiunii arteriale și faptul că o persoană locuiește singură. La fel stau lucrurile și în cazul multor vârstnici, care au nevoie de familie și prieteni pentru a-și ține inima sănătoasă. Și de tratamentul de la medic, dar sprijinul moral contează enorm.
Socializarea de scapă de stres
În mod paradoxal, printre persoanele care suferă de un nivel ridicat de stres sunt și cei mai în vârstă. Se simt singuri, abandonați, neputincioși, incapabili să se mai descurce singuri în multe situații, au impresia că sunt o povară pentru ceilalți, le este teamă de ce le aduce ziua de mâine, cum se spune. Este cazul celor care locuiesc singuri, chiar dacă mai au încă multe rude chiar și în același oraș.
Ce poți face pentru a-l ajuta pe cel drag ție?
Din păcate, atunci când ai citit rândurile de mai sus, ți-ai dat seama că p persoană dragă ție este în toate acele situații. Ai vrea să faci ceva să îi faci viața mai bună, și te gândești că o soluție ar fi să o aduci să locuiască împreună cu tine. Totuși, această variantă nu este una care să fie una valabilă, deoarece sunt multe de luat în calcul. Dar nici să lași lucrurile ca și până acum nu se mai poate. De aceea, poate că o soluție mult mai bună ar fi internarea la un centru pentru seniori. Evident, pentru că îți dorești doar ce este mai bun pentru cel drag ție, este important să găsești un astfel de cămin unde să aibă parte de condiții de cazare bune, de activități recreative, de servicii medicale de top, supraveghere permanentă și multe alte facilități. Intră pe https://www.asertivo.ro/ pentru a vedea dacă tot ceea ce ți se oferă aici este pe placul tău și al celui care urmează să fie internat într-un astfel de centru.
Consiliere psihologică
De asemenea, poți lua în calcul și participarea vârstnicului la unele ședințe de consiliere psihologică sau de terapie cognitiv comportamentală. Îi vor fi de mare ajutor, și trebuie să știi că există și centre de seniori unde acestea sunt incluse în serviciile oferite rezidenților de acolo.
Cele mai bune servicii medicale
Printre ”avantajele” vârstei înaintate sunt multe probleme de sănătate, atât mentală, cât și fizică. Atunci când o persoană este singură, mai mult ca sigur că va neglija tratamentul prescris de medicul specialist sau nu și-l va administra în mod corect. În schimb, dacă optezi pentru internarea într-un centru specializat, va avea parte de supraveghere permanentă, va primi tratamentele medicale la timp și corect. De asemenea, va fi alături de alte persoane, va lega prietenii, va comunica mai mult, își va regăsi pofta de viață!
Singurătatea trebuie înlăturată!
Nu lăsa singurătatea să își facă simțită prezența și nici să îi conducă existența celui drag ție, ajuns la o vârstă respectabilă. Internarea într-un centru specializat este însoțită de multe avantaje, iar socializarea este unul dintre cele mai importante. Prin urmare, gândește-te bine la tot ce ți-am spus mai sus legat de singurătate și afecțiunile psihice și fizice și vezi dacă nu cumva soluția noastră este cea mai bună, atât pentru tine, cât și pentru cel drag, care are nevoie să iasă din această stare. Și nu uita că internarea într-un cămin de bătrâni nu reprezintă abandonarea lui. Asta trebuie să o înțelegi și tu, dar și el!