Iata de ce realizarea unui audit energetic industrial nu trebuie evitata
Pentru multe afaceri, auditul energetic industrial este o necunoscuta, dupa cum s-ar spune. Desigur, este vorba aici despre afacerile de mici dimensiuni. Pe de alta parte, cele de mari dimensiuni si care opereaza la un nivel industrial sunt obligate sa realizeze un audit energetic industrial, iar majoritatea stie acest lucru!
Acest audit este obligatoriu, conform legii 121 din 2014. Totusi, unii manageri pot incerca evitarea realizarii acestuia, din diferite motive. Deseori, acest audit este interpretat ca o alta modalitate de a impune amenzi si restrictii afacerilor. Totusi, in cazul de fata, lucrurile sunt complet diferite – iata de ce!
Acesta are rolul de a scadea consumul de energie al afacerii tale
Evident, scaderea consumului de energie nu este un lucru deloc rau. Ia in calcul si faptul ca aceasta scaderea nu inseamna neaparat si diminuarea nivelului de productie si implicit scaderea profitului lunar. Ba chiar dimpotriva!
Un audit energetic industrial are rolul de a ajuta afacerile sa gaseasca optiunile si alternativele care sa le permita dezvoltarea constanta, dar sa elimine aspectele consumatoare de energie. Tocmai de aceea, dupa realizarea unui audit, compania responsabila de realizarea acestuia trebuie si sa iti ofere o lista cu imbunatatiri si alternative la care poti apela pentru a scadea consumul de energie.
Un audit nu trebuie realizat doar o data
Chiar daca ai evitat realizarea unui audit initial, te vei confrunta cu aceeasi problema peste patru ani. De ce? Pentru ca, indiferent de rezultatele unui audit energetic industrial, acesta trebuie realizat din nou pentru a verifica daca afacerea consuma sau nu peste limita impusa prin legea 121 din 2014.
Mai exact, trebuie sa consumi sub 1000 tone echivalent petrol pentru ca afacerea ta sa fie considerata relativ prietenoasa din punct de vedere energetic. Acest lucru se verifica o data la patru ani – iar acest audit repetat verifica si daca ai implementat optiunile care ti s-au pus la dispozitie in cadrul auditului anterior.
Afacerile pot beneficia de ajutor prin intermediul unor programe europene
Desigur, daca afacerea ta are un consum de peste 1000 tone echivalent petrol si un audit energetic industrial recomanda inlocuirea echipamentului X, care este un model vechi si deja costa zeci sau sute de mii de euro, nu trebuie sa induri aceste costuri pe cont propriu.
Exista directive europene aferente imbunatatirii eficientei energetice ale companiilor care pot fi accesate chiar si in Romania. Pentru ajutor in aceasta privinta, cel mai bine este sa discuti cu managerul tau energetic, acesta din urma fiind o alta obligatie impusa de legea 121 din 2014. Mai exact, dupa realizarea auditului, trebuie sa angajezi un manager energetic care se va asigura ca aplici si implementezi toate optiunile si recomandarile mentionate in raportul auditului.
Daca ai nevoie de un audit energetic industrial realizat corespunzator, dar mai ales de opinii si pareri profesionale, apeleaza la Elsaco ESCO. Cu experienta dovedita in domeniul energetic, dar mai ales cu o echipa de 13 ingineri pregatita de orice, aceasta companie te poate ajuta sa iti pui afacerea pe picioare moderne, dupa cum s-ar spune!