Actualitate

FUNERAR-Cum se procedeaza o imbalsamare la un mort

Imbalsamarea e de fapt un procedeu de tratare a trupului celui decedat în prevenirea putrefactiei.

Se practica înca din cele mai vechi timpuri, iar acest obicei a pornit de la egipteni.
Acest proces se realizează pentru a opri procesul bacteriologic natural pe o perioadă determinată de timp care începe la câteva ore după moarte.

Putrafacția corpului poate fi întârziată o perioadă considerabilă, dacă procedeul este realizat în mod corect.

Prin îmbălsămare, se urmăresc trei obiective: să se mențină cât mai bine înfățișarea trupului, să se protejeze cadavrul de insecte și să se întârzie putrefacția.

Procesul de îmbălsămare se realizează în două etape. Primul pas este ca trupul sa fie umplut cu anumite chimicale, de exemplu formaldehidă, care sunt introduse în corp cu ajutorul unei pompe, direct în sistemul circulator. Apoi conţinutul stomacului este complet golit.

Îmbălsămarea este o soluție temporară, de obicei întârzie putrefacția în jur de o săptămână, însă în anumite situații, durata poate fi și mai lungă în funcție de tipul îmbălsămării.

Mirosul specific, greu de suportat, de cavadru este dat de două chimicale rezultate din descompunere, și anume cadaverină şi putrescină. La acestea se adaugă diferiţi compuşi pe bază de sulf, care miros precum ouăle clocite sau stricate.

Împreună cu alte gaze, acești compuși conduc la umflarea cadavrului, pe măsură ce procesul de descompunere continuă.

Unii spun că după moarte părul şi unghiile continuă să crească un timp, însă acest lucru nu este adevărat. Este vorba despre o iluzie optică, din cauză că pielea se contractă atunci când se deshidratează.

Back to top button