Diferența dintre un credit imobiliar și cel de consum
În mod sigur nu beneficiezi întotdeauna de banii necesari pentru anumite proiecte pe care vrei să le faci, astfel că vei apela la un credit care să te ajute să îți construiești visurile.
Ce este creditul imobiliar?
Creditul imobiliare este acel credit potrivit pentru persoanele care nu dispun de o sumă mare de bani pentru acordarea unui avans în vederea achiziționării unui imobil, însă au o altă proprietate cu care pot garanta rambursarea împrumutului. A nu se confunda cu creditul ipotecar, unde solicitantul are o sumă mai mare pentru avans dar nu are o proprietate cu care să garanteze. Creditul imobiliar, față de cel ipotecar, este mai permisiv în ceea ce privește reglementările iar băncile au posibilitate să își stabilească propriile reglementări în funcție de regulile interne. Acestea determină inclusiv rata dobânzii, ceea ce nu este neapărat un lucru pozitiv, mai ales pentru debitor. Băncile nu cer un avans semnificativ în cazul creditului imobiliar iar finanțarea este destul de mare. Perioada pe care se acordă aceste credite imobiliare este de obicei una lungă, cu durată de până la 30 de ani.
Ce este creditul de consum?
Creditul de consum reprezintă orice alt tip de credit în afară de cel imobiliar și ipotecar, adică vorbim de credit auto, pentru studii, credit de nevoi personale sau credit pentru servicii medicale. Suma primită trebuie rambursată, plus dobânda, în perioada stabilită în contract. Valoarea dobânzii creditelor de consum diferă în funcție de mai multe criterii. În primul rând în funcție de instituția financiară care a acordat creditul, aceasta putând fi o instituție bancară sau una nebancară. Apoi de tipul împrumutului, de valoarea creditului, de perioada de creditare și de profilul solicitantului. Unul dintre cele mai solicitate tipuri de credit de consum este creditul de nevoi personale.
Credite speciale – nevoi personale pe termen lung
Creditul de nevoi personale este un tip de credit de consum, unul dintre cele mai solicitate de altfel, care este foarte accesibil în primul rând prin prisma faptului că nu trebuie să justifici necesitatea acordării acestuia. Există însă o serie de factori importanți care trebuie îndepliniți pentru a accesa un astfel de credit. În primul rând este nevoie să ai vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, să ai un venit stabil raportat la ANAF și o vechime la locul de muncă actual de 3-6 luni. Tipul de venit va influența suma pe care o poți accesa. Acest tip de credit se acordă pe perioade de la 1-2 luni până la 5 ani și se poate folosi pentru a acoperi urgențe medicale, achiziții sau reparații auto, etc. Dacă durata de rambursare se întinde până la perioade de 10 ani atunci vorbim despre credite nevoi personale pe termen lung, iar peste 10 ani nu se mai acordă credite de nevoie personale. Băncile au recurs la această decizie pentru a preveni gradul de îndatorare care era foarte ridicat din această cauză. Printre creditele de nevoi personale speciale se pot număra și credite imobiliare, pentru persoane care sunt eligibile a plăti creditul de nevoi personale în timp îndelungat.
Apoi o altă categorie a creditelor speciale de nevoi personale sunt cele pentru educație. Studenții pot beneficia de aceste credite pentru plata studiilor, rambursând apoi suma în 10 ani. O altă categorie o reprezintă creditele pentru intervenții medicale și tratamente. Acestea se încadrează, de asemenea, în categoria creditelor speciale care pot fi rambursate într-o perioadă de 10 ani. Iar cele mai frecvente sunt refinanțările, care se folosesc pentru a refinanța credite inițiale de lungă durată printr-un credit de maxim 10 ani. Astfel se reduc cheltuielile.