Cum să alegi o stație de lipit?

Stația de lipit este mult mai utilă decât un pistol de lipit, fiind utilă chiar și pentru efectuarea unor lipiri de mare precizie în domeniul electronicii. Utilitatea acestora este una complexă, iar în alegerea uneia este nevoie de luarea în calcul a anumitor aspecte. Iată care sunt aspectele de care trebuie să ții seama atunci când alegi o stație de lipit eficientă.

Ce este o stație de lipit?

Stațiile de lipit permit un control ridicat, precis al temperaturii care poate ajunge de la 150 de grade Celsius până la 500 de grade Celsius, față de un pistol de lipit a cărui temperatură de lipire este una constantă. O statie de lipit este prevăzută cu una sau mai multe fiare de lipit, acestea fiind alimentate cu energie electrică. Reglarea acestora se realizează cu ajutorul unui reostat.

Alimentarea unei stații de lipit se realizează prin intermediul rețelei electrice, având puteri cuprinse între 50 și 100 W. Fierul de lipit poate fi echipat cu vârfuri de forme diferite, acestea fiind adaptate la conexiunea care este nevoie a fi realizată. Pe lângă funcția de bază, o astfel de stație poate fi utilizată și ca stație de dezlipit, pentru a produce aer cald sau chiar ca instrument de încălzire.

Ce tipuri de stații de lipit există?

Dintre tipurile de stații de lipit existente, pot fi amintite stația de lipit analogică, cea cu memorie, cea digitală, stația de lipit electronică de sudură, respectiv stația de lipit digitală de înaltă frecvență, cea cu placă fierbinte, cea dedicată retușărilor sau cea de dezlipit cu aer cald.

O stație de lipit analogică poate atinge în mod rapid temperatura selectată, fiind dotată cu un potențiometru, cea cu memorie este ideală pentru lucrări repetitive, iar stația digitală este prevăzută cu un procesor care combină avantaje diverse pentru suduri perfect realizate. Stația electronică este mai sofisticată, iar cea cu placă fierbinte este prevăzută cu o lampă cu infraroșu care are rolul de a preîncălzi piesele care urmează să fie asamblate. Stația dedicată retușărilor este ideală pentru domeniul telefoniei, iar cea de dezlipit este utilizată pentru repararea conectorilor din plastic sau a boxelor pentru laptop.

Înainte de a alege stația de lipit care să îți satisfacă nevoile, este indicat să ai în vedere modul de manipulare a acesteia, respectiv stabilitatea și modul de reglare a temperaturii de utilizare, astfel încât modul de utilizare să fie unul dintre cele mai plăcute.

Back to top button