Cum afectează burnout-ul relația de cuplu
Burnout-ul este definit ca o stare de epuizare care te poate afecta atât din puncte de vedere fizic și mental, cât și emoțional, iar de cele mai multe ori aceasta se datorează stresului cronic resimțit în cadrul job-ului. Dacă uneori știm să gestionăm momentele de stres, alteori acesta scapă de sub control. După o perioadă de timp, ne dăm seama că suntem complet epuizați, nu mai avem energie să facem nici ceea ce ne plăcea înainte de această perioadă agitată, ne dorim să stăm în pat și să dormim mult. Acestea sunt doar câteva dintre simptomele burnout-ului.
Problema apare o dată când începem să nu mai fim productivi nici la locul de muncă și nici în viața personală și, a doua oară, când observăm că relația de cuplu se deteriorează. Nu mai petrecem atât de mult timp cu partenerul, nu avem chef și energie să facem nicio activitate împreună și în timpul liber activitatea preferată este somnul.
4 moduri în care burnout-ul are impact asupra relației de cuplu
În fiecare cuplu pot apărea momente mai tensionate. Burnout-ul, însă, le poate amplifica. Dacă este cazul relației tale, nu uita că serviciile de terapie de cuplu de la Centrul PsihArt îți pot veni în ajutor. Mai mult decât atât, acestea sunt un sprijin excelent pentru a îmbunătății dinamica dintre tine și partenerul tău.
- Comunicarea este afectată – Burnout-ul își lasă foarte mult amprenta asupra comunicării în relația de cuplu. Lipsa de energie și starea de epuizare nu îți mai permit să începi o conversație cu partenerul tău. Mai ales pe subiecte profunde. Epuizarea emoțională și mentală poate duce la dificultăți în exprimarea nevoilor și a emoțiilor, generând tensiuni. De asemenea, tindem mai mult să dăm vina pe partener și să vedem mai accentuat ceea ce nu ne place. Asta deoarece nu mai avem resurse mentale pentru a controla situația și ceea ce spunem sau gândim.
- Scade frecvența momentele de intimitate și conexiune emoțională – Epuizarea diminuează dorința și energia pentru activități care întrețin intimitatea și conexiunea emoțională. Cuplurile pot simți distanțare sau o scădere a dorinței de a petrece timpul împreună din cauza stării constante de oboseală și stres. Calitatea relației va fi, în timp, afectată.
- Apar mai des conflicte și momente tensionate – Starea de burnout poate duce la momente de conflict care au loc mai des. Epuizarea și frustrarea sau stresul acumulat pot declanșa certuri și neînțelegeri frecvente. Acestea nu fac decât să pună o mare presiune asupra relației.
- Există riscul să fie neglijate nevoile personale ale partenerului – Atunci când unul dintre parteneri se confruntă cu burnout-ul – sau amândoi – există riscul să nu mai fie atent la nevoile personale ale celuilalt. Acest lucru poate duce la o lipsă de susținere și înțelegere reciprocă, deteriorând legătură emoțională.
În concluzie, burnout-ul poate afecta profund relațiile de cuplu, deteriorându-le până la o posibilă ruptură dacă nu se acționează la timp. Recunoașterea și gestionarea acestuia vor contribui la întărirea legăturii emoționale și la reconstruirea unei conexiuni sănătoase și de lungă durată între parteneri. Prin comunicare deschisă, sprijin reciproc și, uneori, prin căutarea de ajutor specializat, cuplurile pot depăși impactul burnout-ului și pot reînnoi legătura emoțională.
Sursă foto: pexels.com