Ce este artroza și de ce apare
Artroza este o afecțiune comună, dar complexă, care poate influența semnificativ calitatea vieții pacienților. Durerile articulare, prezente la majoritatea pacienților cu artroză, pot face dificilă efectuarea activităților zilnice, ceea ce limitează semnificativ mobilitatea și reduce autonomia personală. Artroza poate duce la o scădere a nivelului de activitate fizică, contribuind astfel la dezvoltarea altor probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea, bolile cardiovasculare și depresia. Deoarece artroza este o condiție cronică degenerativă, tratamentul este unul simptomatic, accentul fiind pus pe ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea funcției articulare.
Ce este artroza?
Artroza reprezintă o afecțiune degenerativă a articulațiilor, caracterizată prin deteriorarea progresivă a cartilajului articular și modificări ale osului subcondral, stratul de os situat direct sub cartilajul articular, cu un rol fundamental în distribuirea forțelor mecanice în timpul mișcării și susținerea cartilajului articular. Deși afectează în mod deosebit persoanele în vârstă, artroza poate să apară și la persoane mai tinere, în urma unor traumatisme fizice repetate sau în cazul existenței unor anomalii articulare.
Care sunt factorii de risc pentru artroză?
Artroza se dezvoltă treptat, implicând un dezechilibru între degradarea și sinteza cartilajului articular. Pe măsură ce cartilajul se subțiază, osul subcondral suferă modificări structurale, ceea ce duce la formarea de osteofite (excrescențe osoase) și inflamație. Printre factorii de risc majori pentru dezvoltarea artrozei se numără:
– vârsta (riscul de artroză crește odată cu înaintarea în vârstă);
– sexul (femeile sunt mai predispuse decât bărbații să dezvolte artroză);
– greutatea corporală (se asociază în principal cu un risc major de artroza la glezna sau genunchi, articulații asupra cărora kilogramele în plus exercită o presiune excesivă);
– traumatismele (accidentele care duc la un umar dislocat sau alte leziuni articulare cresc riscul de artroză);
– predispoziția genetică (istoricul familial poate influența susceptibilitatea de a dezvolta artroză).
Care sunt simptomele artrozei și cum se pune diagnosticul?
Simptomele artrozei variază, astfel că fiecare individ se poate confrunta cu simptome diferite. În general, însă, majoritatea persoanelor cu artroză prezintă dureri articulare, rigiditate articulară care apare preponderent dimineața sau după perioade de inactivitate și scăderea mobilității articulare. Diagnosticul se bazează pe evaluarea clinică, istoricul medical al pacientului și investigațiile imagistice, care pot evidenția îngustarea spațiului articular și prezența osteofitelor.
Tratamentul artrozei
Tratamentul artrozei are drept scop ameliorarea simptomelor și încetinirea progresiei bolii. Opțiunile terapeutice într-un tratament pentru artroza la glezna pot include modificări ale stilului de viață, kinetoterapie, medicație antiinflamatoare și analgezice. În cazurile severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală.