Ce amendă poți lua dacă depășești limita de viteză cu 1 km/h

Codul Rutier prevede sancțiuni dure pentru șoferii care depășesc limita legală de viteză. Există unele zone și situații în care conducătorii auto pot primi amenzi și dacă depășesc viteza cu un singur kilometru/oră. Iată care sunt!

Șoferii pot depăși limita de viteză cu 1 km/h fără să primească amendă, însă sunt situații când această mică diferență poate aduce sancțiuni mari. Pe anumite sectoare de drum există diferite limite de viteză. De la 5-10 km/h, în zonele rezidențiale, până la cel mult 130 km/h, pe autostradă.

Legislația rutieră stabilește o serie de praguri în ceea ce privește aplicarea sancțiunilor atunci când vorbim despre depășirea limitelor de viteză. În anumite condiții, şoferii pot depăși viteza limită cu 1 km/h fără să se îngrijoreze că vor fi sancționați. Niciun polițist nu-i va amenda, pentru că legea stabilește un prag de până la 5 km/h.

Şoferii pot să circule cu 81 km/h într-o zonă unde limita e de 80 km/h, de exemplu. Situația se schimbă atunci când limita într-o zonă este de 30 km/h. Depășirea limitei de viteză se sancționează cu amendă, dar în anumite situații poate fi suspendat și permisul de conducere. În aceste situații, punctul de amendă este 145 de lei, iar pentru depășirea vitezei se aplică sancțiuni cuprinse între 2 și 29 de puncte de amendă.

Sancțiuni în funcție de viteza cu care ai depășit limita:

 • 10 – 20 km/h: 290 lei – 435 de lei;
 • 21 – 30 km/h: 580 lei – 725 de lei;
 • 31 – 40 km/h: 870 lei – 1.160 de lei;
 • 41 – 50 km/h: 1.305 lei – 2.900 de lei;
 • +51 km/h : 1.305 lei – 2.900 de lei + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile;
 • +71 km/h : 1.305 lei – 2.900 de lei + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.

Un șofer care a fost prins că a depășit cu 50 km/h viteza limită, scapă doar cu o amendă contravențională, în timp ce șoferii care au condus cu 51 km/h peste viteza maximă stabilită, rămân și fără carnet de conducere pentru o perioadă de 3 luni, iar cel care a depășit cu 71 km/h viteza limită va primi o suspendare de 4 luni a dreptului de conducere, plus amendă.

În contextul noului Cod rutier din România, este important de știut care sunt limitele de viteză aplicabile pentru diferite categorii de vehicule și tipuri de drumuri.

Așadar, în localități, limita standard de viteză este de 50 km/h, dar există și localități cu limita de 70 km/h, în funcție de specificațiile traseului. Pentru șoferii care dețin permisul de conducere categoria B (autoturisme), aceste limite sunt aplicabile. În cazul categoriei C (vehicule de transport marfă), limitele de viteză pot diferi, în special pe drumuri naționale sau europene.

Pentru șoferii începători, care au permisul de mai puțin de un an, limita de viteză în localitate este adesea redusă, ca măsură de precauție. Pe drumuri județene, limita standard de viteză este de obicei 90 km/h, dar sunt situații când, pe anumite sectoare, limitele să fie diferite. În ceea ce privește drumurile europene, limita de viteză este în mod obișnuit 100 km/h sau 120 km/h, în funcție de specificul drumului și de reglementările locale. Limita standard de viteză este de 50 km/h. Pe anumite sectoare, limita poate fi crescută până la 80 km/h pentru autovehiculele din categoriile A și B, cu avizul poliției rutiere​​.

În afara localităților șoferii trebuie să respecte următoarele viteze:

 • Autostrăzi: 130 km/h;
 • Drumuri Expres: 120 km/h;
 • Drumuri Naționale Europene (E): 100 km/h;
 • Alte Categorii de Drumuri: 90 km/h​​.

Limitele de viteză în funcție de categoria vehiculului:

 • Categoriile A și B: 130 km/h pe autostrăzi, 120 km/h pe drumuri expres, 100 km/h pe drumuri naționale europene (E), 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri;
 • Categoriile C, D și D1: 110 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumuri expres, 90 km/h pe drumuri naționale europene (E), 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri;
 • Categoriile A1, B1 și C1: 90 km/h pe autostrăzi, 85 km/h pe drumuri expres, 80 km/h pe drumuri naționale europene (E), 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri;
 • Tractoarele agricole sau forestiere și mopede: 45 km/h​​.

Limite speciale:

 • Autovehicule care tractează remorci sau semiremorci: viteza maximă admisă este cu 10 km/h mai mică decât cea pentru categoria din care face parte autovehiculul trăgător;
 • Autovehicule cu mase şi/sau gabarite depăşite ori care transportă produse periculoase: 40 km/h în localități, 70 km/h în afara localităților;
 • Conducători cu mai puțin de un an practică de conducere: viteza maximă este cu 20 km/h mai mică decât limita standard pentru categoria autovehiculului condus​​​​.

Zone rezidențiale și pietonale:

 • Zone rezidențiale: 20 km/h;
 • Zone pietonale: 5 km/h​​.

sursa

Back to top button