Cât costă deschiderea unui SRL sau PFA în 2021?
Trăim în era în care o mare parte din antreprenori pleacă de la premisa că a porni o afacere prin înființarea unui SRL presupune o mult prea mare bătaie de cap din punctul de vedere al costurilor și preferă să rămână la angajator pentru că nu consideră că au fondurile ori cunoștințele necesare deschiderii unei afaceri.
Această idee este adânc înrădăcinată în ADN-ul tot mai multor persoane la început de drum, însă pentru deschiderea unui SRL sau chiar a unui PFA poți începe să economisești banii de care ai nevoie pentru fluxul de numerar al unui startup și pentru a evita îndatorările. Cât despre costurile de înființare a formelor juridice de organizare ori pentru inregistrare sediu social nu trebuie să îți faci probleme, întrucât fondurile pe care va trebui să le aloci pentru aceste operațiuni nu sunt mari, în special pentru serviciile primite în urma contractării unor specialiști care se vor ocupe de toate aceste aspecte în locul tău.
Fiindcă înainte de orice acțiune pe care o faci ești interesat de costuri, am pregătit un scurt material în care îți prezentăm costurile de deschidere SRL, dar și pe cele de deschidere PFA și modalitatea prin care acestea două pot lua naștere.
Vei vedea că procesul de înființare PFA și SRL este destul de stufos, dacă vei dori să îl faci pe cont propriu, fiindcă implică multe drumuri și o birocrație stufoasă. Însă, dacă apelezi la specialiști lucrurile se vor simplifica în avantajul tău, iar procesele de inregistrare sediu social, deschidere PFA sau înființare SRL nu vor mai fi atât de complicate.
Citește în continuare articolul și vei afla care sunt costurile pentru cele două forme de organizare juridică – PFA și SRL – și cum se face procesul de inregistrare sediu social.
Deschiderea unui SRL doar pare o acțiune complicată!
Unul dintre motivele pentru care deschiderea unui SRL pare un proces complicat și evitat, de cele mai multe ori, de mulți întreprinzători care poate preferă un PFA este faptul că aceștia pornesc de la premisa că nu au suficienți bani pentru a demara o afacere.
Și, pentru că trăiești într-o cultură de tip fast-food în care cuvântul „răbdare” lipsește cu desăvârșire din vocabularul cotidian, nu ești dispus să faci sacrificiul necesar pentru a economisi o anumită sumă de bani cu care să pornești ceva la un moment dat.
Iată câteva ponturi pentru cei la început de drum
- Pas cu pas este mai simplu!
Când începi un business, indiferent că e vorba de un SRL sau PFA, există tentația de a face totul dintr-o dată. În multe cazuri, acest lucru îi determină pe antreprenorii fără experiență să abordeze sarcinile la nivel superficial. Sfat: Ia totul pas cu pas. Începe să strângi fonduri. Construiește apoi pe baza ideii de business un model de afaceri și abia apoi gândește-te la cum să te extinzi.
- Economisește!
Ca regulă generală, înainte de deschiderea unui SRL ar trebui să rezervi cel puțin șase luni de cheltuieli de întreținere înainte de a renunța la locul de muncă curent și de a începe și conduce un startup. De ce? Pentru că va dura ceva timp – cel puțin șase luni – până se concretizează puțin afacerea și vor intra suficiente fonduri încât să poți plăti cheltuielile permanente, dar și pe cele temporare.
- Reinvestește profitul!
În timp ce înclinația naturală a oricărui antreprenor la început de drum este aceea de a cheltui fondurile pe care le faci din noul tău business, o practică mult mai avantajoasă și solidă de business este să reinvestești profiturile. Acest lucru îți va permite să continui să crești fără a fi nevoie să îți asumi niște datorii.
Tot ce trebuie să știi despre înființarea unui SRL
Înființarea unei societăți cu răspundere limitată, adică a unui SRL, reprezintă cea mai răspândită formă juridică datorită răspunderii limitate a asociaților, întrucât asociații sunt responsabili doar pentru obligațiile societății în limita aportului pe care îl au. Referitor la numărul de asociați, un SRL poate fi înființat cu asociat unic sau cu până la 50 de asociați și administratori.
Care sunt actele de care ai nevoie și cât te costă astăzi un SRL?
Dacă apelezi la specialiști în asistență juridică și comercială, va fi nevoie să pregătești doar următoarele acte. De restul se vor ocupa specialiștii Fabrica-de-Firme.ro
- 3 variante de denumire
- Carte de identitate asociat/asociați/administrator
- Copie de pe dovada de proprietate a sediului social
- Carte de identitate proprietar/proprietari sediu social
Cât te costă înființarea unui SRL? La acestea sunt incluse taxele plătite la Registrul Comerțului și onorariul perceput de specialiștii Fabrica-de-Firme.ro
- Pentru societate cu asociat unic/2 asociați: 449 lei
- Pentru societate cu 3 asociați : 539 lei
Inregistrare sediu social – iată actele de care ai nevoie în momentul în care decizi să schimbi sediul social
- Certificatul de înregistrare în original și certificatul constatator în original (pentru sediul social curent)
- Copie de pe cartea de identitate a asociatului/asociaților
- Copie act constitutiv
- Dovada de proprietate pentru adresa la care se va stabili noul sediu social (contract de vânzare-cumpărare, donație, certificat de moștenitor, contract de închiriere vizat de Administrația Financiară etc., acordul vecinilor cu pereți comuni dacă sediul va fi la bloc)
Tot ce trebuie să știi despre înființarea unui PFA
Un PFA (Persoană Fizică Autorizată) poate fi înființat în termen de 3 și 5 zile lucrătoare din momentul în care dosarul cu toate actele necesare este pregătit pentru ONRC.
Care sunt actele de care ai nevoie și cât te costă astăzi un PFA?
- Carte de identitate titular
- Acte de studii (în domeniul în care se dorește autorizarea) sau documente din care să reiasă experiența profesională în domeniul în care se dorește autorizarea
- Dovadă de proprietate pentru adresa la care se va stabili sediul profesional
- Specimen de semnătură dat la notariat
- Procură notarială pe numele consultantului care se va ocupa de depunerea dosarului la Registrul Comerțului
Cât te costă înființarea unui PFA? Vei plăti suma de 290 lei în care sunt incluse taxele plătite la Registrul Comerțului și onorariul perceput de specialiștii Fabrica-de-Firme.ro.
Sperăm că toate aceste detalii ți-au fost de folos și că te-am pus pe gânduri referitor la începerea unei afaceri. Indiferent că alegi SRL ori PFA, costurile sunt accesibile, iar cu ajutorul unor specialiști în consultanță juridică și comercială poți scăpa de griji și birocrație!