Dragi cititori, acest portal va intra în revizie tehnică în perioada 25/09/2024 - 08/10/2024. În acest interval, nu vom prelua comenzi. Vă mulțumim pentru înțelegere!

Actualitate

Beneficiile fructelor exotice

Cand nu este sezonul fructelor autohtone, pe scena apar cele exotice. Dar ce beneficii ne aduc ele? 

Se crede ca „exoticii” ajuta la scaderea in greutate datorita enzimelor lor speciale.

Candidatul nr. 1 – Ananas

Intr-adevar, acest fruct are un continut ridicat de bromelina, care, asa cum s-a crezut recent, contribuie la pierderea in greutate. Cu toate acestea, studii recente au aratat ca aceasta enzima descompune doar proteine. Afecteaza metabolismul lipidic (grasime) intr-o masura foarte nesemnificativa.

Dupa cum au descoperit oamenii de stiinta, molecula de bromelaina este atat de mare incat nu este capabila sa patrunda in sange prin peretele intestinal. Ca urmare, enzima se descompune in mai multe componente, aceste „fragmente” isi pierd activitatea si nu mai pot afecta grasimea subcutanata. Deci dieta cu ananas nu este cea mai buna solutie pentru a pierde in greutate.

Candidatul nr. 2 – Papaya

Are toate vitaminele hidrosolubile si multe minerale. Si cel mai important, contine papaina, care descompune proteinele si un grup de lipaze nespecifice care hidrolizeaza carbohidratii si grasimile. S-ar parea un arzator natural de grasimi, un instrument excelent pentru slabit!

Cu toate acestea, ca in cazul ananasului, s-a dovedit ca la scurt timp dupa absorbtie in sange, enzimele utile isi pierd activitatea. Este adevarat, papaya are inca un potential important, daca este consumat imediat inainte de masa. Apoi lipazele, reactionand cu produsele, au timp sa descompuna grasimile proaspat mancate.

Candidatul nr. 3 – Mango

Oamenii de stiinta din Camerun au dovedit ca mango ne ajuta sa slabim. Doar ca pentru cercetare s-au luat nu fructele, ci extractul de seminte, in plus, o varietate specifica de mango care creste in Africa de Vest. Studiul a implicat 102 persoane supraponderale. Un grup a primit extract de fructe de doua ori pe zi timp de 10 saptamani, celalalt un placebo. Pana la sfarsitul experimentului, cei care au luat extractul de seminte de mango au pierdut in medie 12,7 kg si in acelasi timp, si-au redus colesterolul si glicemia.

Bombele cu vitamine

Principalul beneficiu al fructelor exotice este aproximativ acelasi ca si al fructelor autohtone: vitamine, minerale si oligoelemente.

Au o cantitate mare de vit C si D, care intaresc sistemul imunitar. Medicii americani considera ca un fruct de kiwi si mango pe zi este suficient pentru a consolida sistemul imunitar in timpul racelilor de iarna, precum si pentru prevenirea bolilor de inima.

Efectul de detoxifiere este asigurat de vitaminele P si PP (sunt gasite din plin in lychee, guava, kumquat).

Aceste vitamine stimuleaza circulatia sangelui si dilata vasele de sange, imbunatatind circulatia. In plus, vitamina PP (acid nicotinic) inhiba activ dezvoltarea aterosclerozei, ceea ce inseamna ca reduce riscul posibil de atac de cord si accident vascular cerebral. Se crede ca ateroscleroza este mai putin frecventa in Asia de Sud-Est tocmai pentru ca locuitorii acestor tari mananca lychee aproape zilnic.

Datorita beta-carotenului, fructele reduc riscul de cancer. In special, cancerul de san. Jurnalul International de Control a Cancerului  a efectuat un studiu in randul femeilor dupa 40 de ani. S-a dovedit ca doamnele care au consumat 250 g de mango, guava, physalis sau papaya pe zi, au redus riscul de tumori la san cu 17%. Apropo, mango este un campion in continutul de beta-caroten, a depasit chiar si morcovii!

Doua fete ale monedei

Toate acestea suna grozav, insa specialistii ne atentioneaza: fructele exotice pe care le cumparam din supermarket pot sa nu fie atat de utile pe cat ne-am dori.

Trebuie sa intelegem ca fructele exotice, nu au fost culese din copac in urma cu cinci minute. Fructele isi pierd proprietatile pana la jumatate in doua saptamani dupa recoltare si continua sa scada, daca sunt pastrate mai mult timp.

Cu alte cuvinte, pentru a maximiza beneficiile fructelor, este indicat sa le consumam acolo unde cresc. 

Insa fructele tropicale proaspete, pot fi un puternic iritant pentru sistemul enzimatic ce nu este obisnuit cu ele, poate aparea intoleranta alimentara. 

Toate acestea nu inseamna ca fructele tropicale nu trebuie consumate deloc. Doar sa nu exageram! 

Ne putem bucura deplin de ele si nimeni nu ne va interzice acest lucru. Trebuie doar sa facem asta cu competenta si intelepciune. Incercati cu atentie fructele necunoscute, mai ales cand calatoriti. Nu uitati sa luati preparate enzimatice in calatorie, in caz de posibile probleme. Incepeti cu portii mici, de preferinta cate un fruct, pe rand. Daca totul este in regula, portiunea poate fi crescuta.

 

Irina Locoman

www.suntmamica.com

Back to top button