Automatizari electrice – ce anume poti automatiza la nivelul unei afaceri?
In ziua de astazi, cand vine vorba de automatizari, cele mai multe raspunsuri se invart in jurul solutiilor de automatizare a proceselor online – email-uri, social media si asa mai departe. De altfel, multa lume uita faptul ca domeniul industrial (de productie) este unul dintre domeniile care beneficiaza cel mai mult de pe urma dezvoltarilor tehnologice din ultimii ani.
Mai exact, poti aplica automatizari electrice la nivelul intregului lant de productie, imbunatatind astfel semnificativ profitul lunar – iata cum anume!
Trei tipuri de automatizari la nivelul lantului de productie
Exista trei tipuri de automatizari pe care le poti implementa – fixe, programabile si flexibile. Fiecare dintre acestea influenteaza o anumita parte a lantului de productie si implicit modul in care afacerea ta gestioneaza numarul de produse creat intr-o anumita perioada de timp.
- Automatizari electrice de tip fix – acestea influenteaza productia in masa si care are de-a face, in principal, cu anumite componente sau parti dintr-un produs mai mare. De exemplu, ai un echipament care taie bucati de metal intr-o anumita forma – automatizarea acestui echipament este de tip fix, care nu necesita alte modificari in viitor;
- Automatizari electrice de tip programabil – acestea influenteaza productia in loturi de produse diferite. Mai exact, echipamentele utilizate in lantul de productie pot fi programate simultan prin intermediul automatizarilor pentru a schimba natura/caracteristicile produsului finit – pentru a crea loturi diferite;
- Automatizarile electrice de tip flexibil – acestea permit personalizarea completa, dupa cum s-ar spune, a produselor. Automatizarile de acest tip sunt concepute special pentru productia in timp real sau la cerere, in functie de nevoile clientului sau afacerii in sine.
In esenta, fiecare tip de automatizare poate fi modificata. Totusi, in cazul celor de tip fix, schimbarea formei bucatilor produsului finit implica modificarea echipamentului in sine si mai putin a automatizarilor electrice.
Mai exact, exista automatizari care influenteaza ciclul pornit-oprit al unui utilaj, pe cand alte automatizari electrice influenteaza forma si caracteristicile liniei de produse, folosindu-se de functionalitatile echipamentelor automatizate.
Ce anume poti automatiza intr-o afacere?
In teorie, poti automatiza orice element sau obiect care este alimentat de o sursa de curent. Cel mai simplu exemplu de automatizare consta intr-un sistem de pornire si oprire a tuturor echipamentelor si utilajelor dintr-un centru de productie. Astfel, pornirea poate fi asistata chiar si de un singur angajat, care verifica integritatea procesului – si nu porneste fiecare echipament pe rand.
Astfel, atunci cand descoperi un proces care foloseste prea multe resurse si despre care banuiesti ca ar putea folosi mult mai putine, este destul de posibil ca acesta sa poata fi automatizat.
Daca vrei sa implementezi automatizari electrice la nivelul afacerii tale si ai nevoie de o parere avizata in domeniu, poti apela la expertii Electrotehnics – 18 ani de experienta in domeniul automatizarilor!
Echipa de ingineri Electrotehnics prezinta doar membri autorizati, ce utilizeaza instrumente de lucru performante si care au expertiza dovedita in domeniu. Mai mult decat atat, fiecare lucrare realizata de aceasta echipa este insotita de garantie, consultanta, sfaturi utile, dar mai ales de corectitudine si de pasiune pentru automatizarile electrice!