3 Sfaturi pentru un somn odihnitor și revitalizant
Un somn de calitate este esențial pentru sănătatea fizică și psihică a tuturor. Însă din păcate foarte puține persoane se bucură de un somn sănătos. Deși suntem diferiți, majoritatea adulților ar trebui sa doarmă în medie 7-8 ore pe noapte.
Motive pentru o lipsă a somnului de calitate pot fi multe:
-Condiții medicale
-Stresul
-Condiția fizică
-Apneea în somn
-Lipsa liniștii
-Vârsta
-Menopauza
Pentru o bună igienă a somnului sunt recomandate o serie de schimbări, începând de la camera în care dormi, salteaua, lenjerii pat și altele, până la stilul de viață și organizarea acestuia.
Respectă o rutină a somnului
Creează un program regulat de somn și un mediu plăcut. Mediul în care dormi este important, pentru a te induce în starea de relaxare. Camera să fie răcoroasă, cu așternuturi plăcute, curată și organizată iar lumina absentă complet sau difuză. O dilema des întâlnită poate fi sforăitul partenerului, care îți poate întrerupe ciclurile de somn și te poate smulge din somnul rem, ceea ce poate provoca o stare proastă dimineața la trezire. În acest caz trebuie consultat medicul specialist, pentru a discuta în privința opțiunilor disponibile.
Tot parte a rutinei de somn este și eliminarea dispozitivelor electronice și a luminii excesive. În mod ideal ar trebui să dormi într-un mediu lipsit de tehnologie, la orice vârstă.
Evită alcoolul, cafeaua și tutunul
Cafeaua te poate ține treaz noaptea iar majoritatea oamenilor nu realizează cât timp rămâne cofeina în corp. Cantitatea de cafea din corp scade timp de până la șapte ore. De aceea seara încă poți avea o cantitate semnificativă în organism. Alcoolul consumat târziu poate avea același efect, ba mai mult să fragmenteze somnul pe timpul nopții. Și consumul de tutun contribuie la un somn neodihnitor.
Fă liniște în interior
Stresul și gândurile stresante sunt printre factorii principali ai tulburărilor de somn. Unele persoane nu pot pune pauză acestor gânduri și se trezesc dimineața obosiți. Dacă te regăsești în această situație, ia-ți pauze de jumătate de oră pe zi pentru a îți face griji, încât noaptea să nu fii în această situație. Eliberează gândurile negative și care îți pot încorda corpul și practică exerciții de respirație sau relaxare musculară. Există multe resurse online unde poți învăța diferite tipuri de respirație corelată cu relaxarea progresivă a mușchilor. Dacă nu funcționează din prima, nu te descuraja și experimentează cu diferite metode. Problema somnului poate fi complexă și poate dura ceva timp până să simți efecte.
Când simți că ești depășit de situație și ai încercat orice fără rezultat, apelează la un medic specialist, pentru a elimina cauzele medicale sau de natura psihică, care pot sta în spatele somnului neodihnitor. Nu lăsa situația să escaladeze pentru a nu te confrunta cu alte probleme de sănătate.