Actualitate

3 mituri despre colesterol pe care nu trebuie să le mai crezi

Există numeroase mituri și informații greșite despre sănătatea noastră, care circulă în societate, iar colesterolul nu face excepție. De-a lungul anilor, au fost propagate o serie de idei greșite și mituri despre colesterol, care pot duce la confuzie și la decizii greșite în ceea ce privește dieta și stilul de viață.

  1. Poți simți că ai colesterolul mărit

Mulți oameni presupun că dacă au niveluri ridicate de colesterol vor avea și simptome evidente, însă aceasta este o concepție greșită. Colesterolul mărit nu produce de obicei simptome specifice sau semne vizibile. Acest lucru înseamnă că poți avea colesterolul mărit și să nu fii conștient de acest lucru până când nu apare o complicație gravă, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

 

Este important să înțelegem că nivelurile ridicate de colesterol pot fi periculoase pentru sănătatea cardiovasculară și pot crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Din acest motiv, este recomandat să îți faci teste regulate de sânge pentru a evalua nivelurile de colesterol și să întrebi medicum care este cel mai bun medicament pentru colesterol marit și dacă este indicat (în funcție de istoricul tău medical) să îl administrezi și tu. 

  1. Nu poți face nimic pentru reduce nivelul de colesterol

Mulți oameni se simt descurajați și neputincioși atunci când descoperă că au niveluri ridicate de colesterol, crezând că nu pot face nimic pentru a le controla sau îmbunătăți. Cu toate acestea, este important să înțelegem că există numeroase acțiuni pe care le poți lua pentru a influența nivelurile tale de colesterol și pentru a le menține într-un interval sănătos.

 

Una dintre aceste acțiuni este administrarea de suplimente alimentare care scad colesterolul. Este indicat însă să consulți un medic înainte de a-ți comanda anumite suplimente alimentare sau medicamente dintr-o farmacie online pentru a te asigura că sunt potrivite pentru tine. 

 

Alt element care te poate ajuta în scăderea colesterolului este să faci schimbări în alimentația ta. Adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate, bogată în fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase, precum cele din avocado, nuci și ulei de măsline, poate avea un impact semnificativ asupra nivelului de colesterol.

  1. Toate tipurile de colesterol sunt rele pentru organism

Colesterolul este o substanță lipidică esențială pentru funcționarea normală a organismului și este implicată în procesele de formare a membranelor celulare, a hormonilor și a acizilor biliari. Cu toate acestea, există două tipuri principale de colesterol despre care este important să știm: colesterolul LDL (lipoproteine cu densitate scăzută) și colesterolul HDL (lipoproteine cu densitate ridicată).

 

Colesterolul LDL, adesea denumit „colesterolul rău”, poate contribui la formarea plăcilor de aterom în artere, ceea ce crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Pe de altă parte, colesterolul HDL, sau „colesterolul bun”, ajută la eliminarea colesterolului LDL din organism, protejând astfel arterele și reducând riscul de boli cardiovasculare.

 

Este important să fim proactivi în ceea ce privește gestionarea colesterolului și să lucrăm împreună cu profesioniștii din domeniul sănătății pentru a preveni complicațiile asociate cu nivelurile nesănătoase de colesterol.

 

Back to top button